søndag 15. juli 2007

Uthvilte og mette



Vi er iferd med aa ta fatt paa siste etappe av Asia-turen. I dag reiser vi for siste gang til Kuala Lumpur og skal gjoere storbyen, se nye ting og shoppe litt. Disse dagene har vaert veldig gode for oss. Vi har ikke gjort et slag, og det er ikke ofte. Eneste tidspress var aa rekke frokosten foer kl 10. Vi har spist naar vi har hatt behov for det og ellers ligget ved bassengkanten til sola har gaatt ned. Naa kan vi uthvilte og mette begynne aa tenke paa hjemoverturen.

Det er igrunnen en stor kontrast til noen av de vi foer har moett eller hoert om paa turen. Ta for eksempel risbonden i Kambodsja. Han planter i disse dager ut risplantene og naa maa han vente et halvt aar foer den kan hoestes. Det betyr for mange at de maa legge seg sultne, i tillegg til at det er et hardt arbeid. Noen maa ogsaa ta opp laan for aa komme seg gjennom det neste halvaaret.

Eller bondesoennen som bodde i internatet i kirka i Chhuk. Faren hadde solgt et av to trekkdyr for at kona kunne bli operert for en lidelse hun hadde. Operasjonen hadde ikke gaatt som forventet, og for at hun skulle bli frisk maatte hun ta en enda dyrere operasjon. Hva gjoer du da?

I Phnom Penh hoerte vi om tuk-tuk-sjaafoeren som bodde i vogna si, fordi det var for langt aa reise hjem til familien hver kveld (30 km). Det betydde at han saa familien sin hver tredje helg. Han var ikke uthvilt og trolig ikke mett heller.

Vi har moett og sett mye fattigdom og sykdom underveis. Det var ogsaa sterkt aa moete studenten fra Medan som hadde vansker i menigheten hjemme. Moren var beskyldt for aa ha stjelt penger fra kirken og naa ble hun truet av ledere, som ogsaa drev med magi og besvergelser. Slik gjoer inntrykk.

Det har vaert lite vi har bidratt med materielt, men det var veldig kjekt aa staa paa siden da pastor Somoll aapnet posen med leker og bamser til soendagsskolen. De hadde ingen ting fra foer, bare en tom kasse. Naa kan barna faa komme til kirken og leke - kanskje ha den beste timen i uka. Takk til M&P for bidraget til barna i Chhuk. Alt utstyret vi hadde brukt paa konferansene, ble ogsaa lagt igjen til soendagsskolen.

En annen ting vi var tilskuere til, var etter gudstjenesten forrige soendag. Pastor Somoll hadde sendt bud etter noen av de fattige i distriktet. Vi hadde faatt med penger fra E&K, E&R og Bestemor for aa gi til noen som trengte, og denne dagen fikk ca 20 familier en stor sekk med ris, slik at de kunne komme seg gjennom noen vanskelige uker.

Det har vaert godt aa bruke disse dagene i solsenga til bearbeiding av disse inntrykkene.

1 kommentar:

Anonym sa...

Dette var kjekt å lese. Er på besøk i Losveien 15 hos Linda. Huset står fortsatt, det er også liv i både katten og fisken. Dere har fått en opplevelse for livet og det skal blir kjekt å høre når dere kommer hjem. Nyt resten av ferien og ha en riktig god tur hjem.
Klem fra Linda og Torunn.